Stelling Wonen Wormerveer

Nieuwbouw twee appartementen boven de winkel

Stelling Wonen Wormerveer

Nieuwbouw twee appartementen boven de winkel

De opdracht

Boven de winkelruimte van Stelling Wonen te Wormerveer is een woonruimte gelegen. Deze is in bouwkundig slechte staat. Het idee is deze woning boven het rechtergedeelte van de winkel te slopen en daarvoor twee nieuwe appartementen terug te plaatsen. Een bijkomende wens is de nieuwe appartementen bereikbaar te maken voor mindervaliden, een lift is dus noodzakelijk.
 

Tevens wil de opdrachtgever het nuttige vloeroppervlak van de winkel liefst vergroten. Daarnaast is er een wens de bestaande bovenverdieping van de winkel toegankelijk te maken voor mindervaliden.

Situatie
Situatie
Gevel bestaand
Gevel bestaand
 04 juni 2015

Het ontwerp

De bestaande winkel met woonhuis bestaat eigenlijk uit drie samengevoegde panden. Het linkergedeelte (gezien vanaf de Zaan) is het nieuwst en bestaat uit drie lagen winkelruimte, intern verbonden met een brede trap. De vormgeving is strak, met een wit gestucte gevel aan de Zaanzijde. Het middelste pand bestaat ook uit drie lagen, een winkelruimte op de begane grond en een tweelaagse woonruimte met een groot dakterras op de verdieping. Het rechterpand herbergt op de begane grond een opslagruimte en op de verdieping een kantoortje.
 

Het idee is de twee rechter bouwdelen functioneel samen te voegen. Op de begane grond is winkelruimte gedacht en op de eerste en tweede laag zijn appartementen gedacht. De beschikbare ruimte is behoorlijk diep. De straatzijde heeft mooi uitzicht op de Zaan. De achterzijde ligt perfect op de zon.

De plaats van de lift is vrij dwingend voor de plattegrondindeling. De lift is met opzet teruggerooid van de voorgevel om niet in conflict te komen met de door de gemeente gewenste goothoogte. Door de plaats van de lift ligt de ingangspartij/traphal van de appartementen vast (op de begane grond midden in de winkelruimte). Gekozen is de traphal aan de gevelzijde te laten zien middels een glazen pui. De lift bedient zowel de verdiepingen van de winkel als die van de appartementen.

De bouwmassa van het appartement is zo gekozen dat er aan de achterzijde ruimte overblijft voor licht en lucht. Het middelste appartement krijgt beschikking over een dakterras. Het bovenste appartement krijgt een groot balkon aan de achterzijde (zonzijde).

Nieuwe plattegronden
Nieuwe plattegronden
Gewijzigde gevels
Gewijzigde gevels
 04 juni 2015

Impressies

Bouwmassa achterzijde
Bouwmassa achterzijde
Bouwmassa voorzijde
Bouwmassa voorzijde
Straatbeeld
Straatbeeld
Straatbeeld detail
Straatbeeld detail
Impressie binnentuin
Impressie binnentuin
 04 juni 2015

Projectgegevens

Opdrachtjaar: 2007
Werknummer: 0701
Projectstand: Actueel
Werksoort: Overige
Gebouwsoort: Overige
Werkzaamheden: Haalbaarheidsonderzoek
Programma van eisen
Structuurontwerp
Voorontwerp

Locatie

Andere projecten

Meer weten over mij?


 Bureau

Nieuwsgierig naar mijn projecten?


 Projecten

Contact met mij?


 Contact