Rijksweg 59 Jirnsum

Verbouw en uitbreiding woning

Rijksweg 59 Jirnsum

Verbouw en uitbreiding woning

De opdracht

Eind 2015 kreeg ik opdracht plannen te maken voor uitbreiding en verbouw van een voormalige directeurswoning te Jirnsum.
 

De wens van de opdrachtgever was het bestaande woonhuis veel beter te isoleren en maximale inspanning te leveren voor eigen energielevering. Behoud en versterken van historische kenmerken was een voorwaarde. Gedachten speelden om de ruimte tussen het bestaande woonhuis en de bestaande garage te bebouwen.

Impressie bestaande toestand
Impressie bestaande toestand
 12 mei 2016

Het ontwerp

De bestaande woning bleek bouwkundig nog in een redelijk gave conditie te verkeren, al was er hier en daar achterstallig onderhoud. De thermische isolatie was slecht en de tochtwering kon veel beter. De veel later bijgebouwde vrijstaande garage mist de nodige uitstraling.
 

Het idee van bebouwing tussen de bestaande woning en de bestaande garage heeft geresulteerd in tussenbouw met daarin een bijkeuken, doorloop naar de garage, technische ruimte, badkamer, slaapkamer en een overdekt buitenterras. De slaapkamer heeft zicht over de diepe tuin, de Boorn en de aangrenzende weilanden. De straatgevel wordt voorzien van een zinken bekleding, het plan is de garagegevel te bekleden met zwart hout, dit contrasteert mooi met de 'historische' voorgevel van de bestaande woning.

De gevel van de bestaande woning wordt op termijn weer voorzien van haar oorspronkelijke toevoegingen, zoals raamluiken en een gedecodeerde windveer. De ramen met enkel glas zullen vervangen worden door nieuwe met isolerend glas. De bestaande dakkapel zal worden gesloopt en worden vervangen door een veel kleinere, uitgevoerd in zink.

In de bestaande woning zal de trap vervangen en verplaatst worden, zodat een efficiënter gebruik van de verdieping ontstaat. De steens buitenmuren zullen aan de binnenzijde voorzien worden van geïsoleerde voorzetwanden. De beganegrondvloer zal vervangen worden door een geïsoleerde systeemvloer. Ook het dak zal worden geïsoleerd, de 'Tuile du Nord' pannen worden vervangen door nieuwe.

De opdrachtgever heeft door zelfbouw een groot deel van de plannen gerealiseerd.

Plattegrond
Plattegrond
Voorgevel
Voorgevel
 12 mei 2016

Impressies

Impressie nieuwe aanbouw
Impressie nieuwe aanbouw
Impressie gerestaureerde voorgevel
Impressie gerestaureerde voorgevel
Impressie aansluiting bouwmassa's
Impressie aansluiting bouwmassa's
Vogelvlucht voorzijde
Vogelvlucht voorzijde
Vogelvlucht achterzijde
Vogelvlucht achterzijde
 12 mei 2016

Bijzonderheden

De woning is een voormalige directeurswoning, behorend bij de in 1888 opgerichte coöperatieve zuivelfabriek in Irnsum. De eerste steen voor het fabriekscomplex is in augustus 1888 gelegd. De woning is een aantal jaren later in 1904 opgericht.
 

De zuivelfabriek is op 12 mei 1938 gesloten. Douwe Egberts heeft de fabriek nog gebruikt als productie- en opslagruimte. Begin jaren '80 zijn de fabrieksgebouwen gesloopt en vervangen door nieuwbouw van een aantal woningen.

Foto Directeurswoning
Foto Directeurswoning
 12 mei 2016

Projectgegevens

Opdrachtjaar: 2015
Werknummer: 1511
Projectstand: gerealiseerd
Werksoort: verbouw
Gebouwsoort: woningbouw
Jaar van oplevering: 2018
Werkzaamheden: Structuurontwerp
Voorontwerp
Definitief ontwerp
Omgevingsvergunning
Uitvoering

Locatie

Andere projecten

Meer weten over mij?


 Bureau

Nieuwsgierig naar mijn projecten?


 Projecten

Contact met mij?


 Contact